Лудогорец винаги се мъчи с човек повече

Часове след 1/8-финалния мач реванш за Купата на България между "Лудогорец" и "Берое" най-коментираната тема е реферът Станислав Ставров. И по-точно как и с какво съдията е помогнал на шампионите да продължат напред. Да, определено вторият жълт картон на Валдемар Боровски изглеждаше леко пресилен, или по-скоро прекалено строг. Може би реферът трябваше да изчака и да подходи с повече творчество, имайки предвид, че ситуацията се разви в 14-ата минута и това беше вторият фаул в мача на защитника. Едва ли някой щеше да му се разсърди, ако не беше вдигнал жълт картон на Боровски при 1:0 за шампионите.

По време на целия мач Станислав Ставров изглеждаше притеснен, а след 14-ата минута така и не успя да покаже, че владее срещата. Започна да вдига картони прекалено лесно, след като вече трябваше да спазва еднакъв критерий, и стана една… Търновецът е отдавна в съдийството, но в Разград се видя защо до момента изключително рядко му се поверяват дербита. За съдията обаче друг път.

Реално с показаното на терена може да кажем, че Станислав Ставров не помогна на шампионите, даже напротив. За "Лудогорец" стана изключително трудно да покаже играта си след 14-ата минута. В първите минути имаше някаква активизация, имаше инерция и няколко създадени положения, но дотам. "Берое" е изключително опитен и сработен отбор, който съумя да компенсира липсата на Боровски и числения пасив. Неслучайно "Лудогорец" почти нямаше положения след 25-ата минута, а създаде такива в първите секунди след почивката. Тогава Дерменджиев се опита да промени нещо, но Хубчев пак нареди добре отбора и на практика затвори мача. Дори и с 10 човека, заралии играеха предимно зад топката, като в редки случаи по-изнесен беше само Мапуку. На моменти обаче дори и той се прибираше до халфовете и "Лудогорец" просто нямаше как да прокара топката напред. Защитниците, Златински и Ешпиньо си подаваха само по ширина, след като видимо нямаше какво да правят. Марселиньо търсеше топката, но бягайки между петима в бяло, нямаше как да я получи. В същото време разградчани не играеха с центрирания, защото високият 170 см Кишада трудно може да спечели двубой на втория етаж. Просто "Берое" изигра перфектно от тактическа гледна точка двубоя си.

Статистиката доказва, че когато получи числено предимство, "Лудогорец" все едно е наказан. Тимът на Георги Дерменджиев не знае какво да прави, когато има човек повече на терена, и това не е от вчера. До този момент през сезона в 6 мача противникът на "Лудогорец" получаваше червен картон. Любопитното обаче е, че в само 3 от тези двубои разградчани успяваха да вкарат гол, след като получиха числено предимство. Това е потвърждение, че тимът не успява да се справи, когато има срещу себе си мобилизирани 10 души, които са се прибрали в своята половина. Така беше срещу "Партизан" на "ЮНА" през лятото в третия предварителен кръг на Шампионската лига. "Лудогорец" поведе с 2:0, Гробарите стигнаха до 2:2, а след това получиха и червен картон. 45 минути "Лудогорец" игра с човек повече, но не вкара гол, въпреки че имаше поне 3 или 4 отлични шанса на контри. В "А" група същото се случи срещу "Локомотив" (Пд). "Лудогорец" водеше с 1:0, а после Йордан Господинов беше изгонен в 55-ата минута, преди секунди по-късно Хамза да вкара от дузпа. След това 35 минути с човек повече шампионите не можаха да вкарат още. Последният мач беше преди 2 дни с "Берое", когато разградчани бяха 75 минути с 11 срещу 10 човека. Случаите, в които пък тимът на Дерменджиев се възползва от численото си предимство, бяха с "Базел" след гола на Данчо Минев в 93-тата минута, с "Ботев" за суперкупата, когато паднаха два късни гола на Марселиньо и Хамза, както и с "Локомотив" (Сф) за 5:1. Тогава разградчани разковаха Железничарите, след като отбелязаха 3 гола за 21 минути, когато бяха с човек повече.

При "Лудогорец" дори го има обратния ефект, а именно преодоляване на числен пасив. Тимът на Георги Дерменджиев показа, че умее да се мобилизира, когато получава червен картон. Така например разградчани стигнаха до равенства с "Локо" (Сф) 2:2 в "Надежда", след като Шоко беше изгонен, и на "Армията" с ЦСКА 1:1 след изгонване на Мисиджан още в 14-ата минута. На Герена срещу "Левски" пък тимът игра 45 минути с 10 души, а в последните секунди можеше и да изравни на "Левски" за 3:3.

Проявата на Станислав Ставров в неделя следобед в Разград можеше и да изглежда като услуга за шампионите, но по-скоро разкри, че тимът на Георги Дерменджиев не беше напълно готов за предложеното от "Берое" и можеше спокойно да отпадне, дори и имайки числен превес.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"