Венци Керчев: Лудогорец е №1 и в мъжкия, и в юношеския футбол

Още един кадър от футболната академия на Лудогорец направи своя дебют в първия отбор. Венцислав Керчев записа 90 минути при победата над Ботев (Пд) с 2:1 в събота. Керчев бе изборът на Едуард Ераносян по правилото за един футболист до 21 години.

Роденият в Русе през 1997 година талант се хареса на публиката с отличната си игра и самочувствието, което показа на терена.
До момента Венцислав Керчев бе част от Лудогорец II, като записа по 90 минути в първите седем мача на отбора в „Б“ група.

През миналия сезон пък централният защитник бе основна фигура в състава U21, който стана шампион на България. От 30 мача в първенството в 27 Керчев е бил по 90 минути на терена. Той има и мачове за всички национални юношески гарнитури на България.

Ден след двубоя с Ботев (Пд) бранителят даде първото си интервю за официалния сайт на Лудогорец.


- Венци, след близо пет години в школата на Лудогорец направи дебют в мъжкия отбор?
- Щастлив съм от този факт. За всеки млад футболист е страхотно да стигне до мач в представителния отбор.

- Спомняш ли си първия ден в школата на Лудогорец?
- Да. Беше през 2010 година. Имаше кастинг. Явих се и минах още на първата пресявка. Първият ми треньор бе Георги Керкелов. Спомням си, че ми каза, че имам качества, за да съм в Лудогорец. Впоследствие играх в различни формации на школата.

- Колко мача имаш за отборите в Академия Лудогорец?
- Около 150 мача, като съм отбелязал 15 гола.

- Само на поста централен защитник ли си играл?
- Когато дойдох бях вътрешен халф. На втората година от престоя ми Диян Ангелов ме направи централен защитник. На този пост е чувствам доста по-добре. Определено ми е по-лесно. Затова сега съм централен защитник.

- Как се стигна до попадането ти в мъжкия отбор?
- През последната седмица тренирах здраво с първия отбор. Дойде денят, в който се определяше групата за мача с Ботев и видях името си в списъка. Честно казано не очаквах да съм титуляр. Благодаря на ръководството и треньорите за това, че ми гласуваха доверие. Беше голяма отговорност.

- Как определяш представянето си срещу Ботев?
- Имаше известно напрежение в играта ми, което е нормално. Казах си обаче, че няма от какво да се притеснявам и трябва да дам най-доброто от себе си. Смятам, че като за първи мач играх добре. А и в крайна сметка Лудогорец победи Ботев, което беше и основната цел в този мач.

- Доколко ти помогна партньорът ти в защита Козмин Моци?
- Не спря да ми говори цял мач. Каза ми, че съм добър футболист и да не се плаша от нищо. Помогна ми страшно много. Не спря да ми говори 90 минути. Благодаря му. Мъжкият футбол е на съвсем различно ниво и подкрепата от по-опитните ти съотборници е задължителна.

- Очакваш ли да си титуляр и в други мачове на мъжкия отбор?
- Защо не. Ако продължавам да работя сериозно и да оправдавам доверието на треньора, вероятно ще играя и в други мачове. За мен това би било страхотно. Чест е да играя за мъжете.

- Какво ще постигне Лудогорец този сезон?
- Смятам, че ще станем шампиони. Вярвам, че отново ще се върнем в групите на европейските клубни турнири. Лудогорец е №1 и в мъжкия, и в юношеския футбол.

Пресслужба на ПФК Лудогорец