Едуард Ераносян: Искам да излезем с чест от дербито с Литекс

Треньорът на Лудогорец Едуард Ераносян даде пресконференция ден преди дербито от X кръг на „А“ група срещу Литекс в събота. Наставникът на шампионите говори по всички важни въпроси в навечерието на битката с „оранжевите“.

- Г-н Ераносян, фактът че се срещат тимовете на първо и второ място предава ли на мача по-особен заряд?
- Мисля, че ни очаква един мач като всички останали. С тази разлика, че играят първият и вторият в класирането. Предполагам, че ще има повече хора. Три точки се дават срещу Литекс, три точки се дават и срещу Пирин. Едно и също е. Лудогорец, ако иска да постига целите си, не трябва да избира мачовете, а да играе във всички срещу за победа.

- Има ли напрежение във вашите играчи в навечерието на дербито?
- От кое да сме напрегнати?

- От решителността на двубоя.
- Преди малко точно това казах – за всеки мач се дават по три точки, без значение дали играем срещу Литекс или срещу Пирин. Иначе това е дерби. Предполагам, че ще има повече хора на стадиона. Има и повече писания по вестниците. Ако се четат, може да се получи повече еуфория. Но за мен е мач като всички други.

- Ще има ли повече момчета от „Б“ отбора в групата за мача с Литекс? Включването на Венци Керчев в титулярния състав за двубоя с Ботев прецедент ли беше или ще се превърне в традиция?
- За да ви кажа дали в групата ще има момчета от други формация, означава да издам какъв ще бъде разширения състав, който още не се знае. След тренировката в петък вечерта ще бъде обявена групата от 18 футболисти. Тогава ще се разбере колко души от по-младите футболисти ще бъдат на разположение за мача с Литекс. Дали участието на Венци Керчев е прецедент? Само бъдещето ще покаже. Момчето се представи добре срещу Ботев. Има още двама футболисти на тази възраст. Ще преценяваме кой да бъде в състава. Имам вече идеи в главата и знам как ще играем , но не е реално и не е коректно да ви ги казвам сега.

- Има ли футболисти със здравословни проблеми?
- Нямаме такива. Мога да разчитам на всички. Остава само моят избор да преценя групата и след това състава.

- Жуниор Кишада възстановен ли е? Той е някаква алтернатива на Клаудиу Кешерю?
- Не, той все още не тренира с групата. Пропуснах да ви го спомена. Знаете, че той имаше не малък проблем. Имахме съмнения за скъсани връзки. Радостното е, че не се потвърдиха.Кишада тренира по специална програма отделно от отбора. Все още не се е включил с останалите. Със сигурност ще остане извън групата за мача с Литекс.

- Г-н Ераносян, не е ли малко парадоксално, че напоследък Лудогорец излиза само с двама, трима българи? Доскорошни национали пък остават на пейката. На какво се дължи това? Не показват нужното старание или какво?
- Излиза, че критикувате треньора защо играят чужденците, а не българите. Клубна политика. Така е преценено - да се предложат договори на тези чужденци и те да останат в България. Не вярвам, че има треньор, който да иска да пусне на терена футболист, който е по-слаб от този, който остава на пейката. Изборът ми за състав във всеки един от мачовете е бил оптимален. Натам зависи вече от момчетата, били те българи или чужденци, кой играе, кой остава на пейката и кой извън групата. Това, че някой е национал на България не значи, че има гарантирано място в титулярния състав на Лудогорец.

- Какъв резултат очаквате от дербито с Литекс?
- Нормално е треньорът на Лудогорец да вярва в момчетата, които води. Надявам се да направим всичко възможно, за да излезем с чест от двубоя, което означава да победим. Както ние искаме да направим това нещо, противниците си правят същите планове. Очаква ни дерби. Всякакъв резултат е възможен. Надявам се, че след края на мача ние ще бъдем по-радостни от съперника. Ние и хората, които дойдат на стадиона.

- Казахте, че в отбора няма здравословни проблеми. Това значи ли, че Милан Борян е готов за игра? Как върви възстановяването на Владислав Стоянов?
- Борян – да. Милан тренира на сто процента с нас от няколко дни. Владо Стоянов вече се включи в тренировките. Мисля, че все още е рано, за да го вземем в групата. Предполагам, че за следващия мач (б.а. домакинството на Черно море на 3 октомври) вече ще може да се разчита на сто процента и на него. Ясно е, че Владо е изостанал кондиционно поради факта, че беше спрял. Но вече имаме и треньор на вратарите, на когото мога да разчитам. Знам, че неговото мнение е напълно меродавно. Ако той прецени, че Владо трябва да пази, Владо ще бъде на вратата. Говорим за следващия мач. Нека не прескачаме срещите. Имаме дерби с Литекс, а вече след това ще мислим за сблъсъка с Черно море.

Пресслужба на ПФК Лудогорец