Едуард Ераносян: Ще направя промени за мача в Горна Оряховица

Снимка: ludogorec.net (архив)
Треньорът на Лудогорец Едуард Ераносян даде пресконференция ден преди осминафинала за Купата на България срещу Локо (Горна Оряховица). Наставникът на шампионите говори и за предстоящия мач с Локомотив (Пловдив) от XIV кръг на „А“ група, който ще се играе идния понеделник на „Лаута“.

Г-н Ераносян, една изненада на осминафиналите в турнира за Купата на България вече е факт. Ботев (Пд) отпадна от Созопол. Възможна ли е втора сензация в Горна Оряховица?
- Във футбола всичко може да се случи. Иначе предварително спечелени мачове няма. Имаме респект към всеки един отбор. На теория Лудогорец е по-силният тим. Би трябвало да отидем в Горна Оряховица и да победим. Надявам се, че на терена ще покажем, че сме по-класният отбор. Вярвам, че ще продължим напред в турнира за Купата. Но изненади винаги стават.

Шампионатът ли е приоритет за вас или и двата турнира са еднакво важни?
- Не можем да дадем приоритет нито на първенството, нито на турнира за Купата на България. Ясно е, че Лудогорец играе, за да спечели всеки мач. Не можем да кажем, че една среща е по-важна от друга. Лудогорец с футболистите, организацията и условията за работа има една цел – да побеждава във всеки двубой.

По традиция в мачовете от по-ранните етапи в турнира за Купата на България се дава шанс на играчи, които по-рядко вземат участие в официалните двубои. Ще подходите ли така и вие срещу Локо (ГО)? Бихте ли разкрили кого възнамерявате да пуснете?
- Това няма как да ви го кажа. При всички положения обаче ще има доста размествания. Ще играят футболисти, котио са записали по-малко минути в първенството. Това го съобщих и пред отбора. Но кой точно ще играе ще разберете един час преди началото на срещата.

Ще получи ли Владо Стоянов шанс?
- Преди малко отговорих на въпроса.

В последните два мача твърдо залагате на Витиня. Каква е причината да е титуляр ? Преди дълго време той играеше в дубъла?
- В Лудогорец има 24-25 полеви футболисти. Всеки от тях има шанс да попадне в първия отбор, при положение, че треньорът прецени и при положение, че се е представил добре в тренировъчния процес. След като два мача Витиня е титуляр в първия тим, значи е доказал, че заслужава мястото си. За кой ли път трябва да кажем, че не вярвам да има треньор в света, който да пусне по-слаб футболист на терена и да остави по-добрия отвън. След като сме преценили, че Витиня ще ни е от полза в тези два мача, затова е играл. Момчето показва, че има желание. Не е играл доста време преди аз да дойда. Сега съм преценил, че заслужава да е титуляр. Който преценя, че заслужава да е сред 11-те титуляри, влиза и играе. Ясно е, че не могат всички да са титуляри. 25 човека сме. Ако и 25-ата покажат, че заслужават да са на терена, ще има ротации.

Можете ли да разчитате на всичките тези 25 футболисти за следващите мачове? Има ли конузени?
- Не мога да разчитам на Кишада. Той не е възстановен още на 100 процента. Вчера направи първа тренировка с отбора след възстановяването си. Върджил Мисиджан също е контузен, а Козмин Моци е наказан за двубоя с Локомотив (ГО). Всички останали са на разположение.

Кога се очаква Кишада да бъде напълно готов за игра?
- Вчера му беше първата тренировка с топка. След две или три тренировки никой не може да бъде готов. Доста играчи се нуждаят от подготовка от порядъка на 15, 20 или 30 дни, за да са готови за игра. Ще видим как ще се развие процесът при Кишада. Досега правеше бегови упражнения. Вчера за пръв път се включи в заниманието с топка. Това значи, че до 15 дни трябва да е влязъл в някакъв ритъм.

В понеделник ви предстои мач с Локо (Пд). За вас емоционалния заряд е доста по-голям. Играл сте само за този отбор в „А“ група. Направихте го и шампион. Как ще се чувствате на „Лаута“?
- Не знам. Като треньор на други отбори няколко пъти съм имал възможност да срещна Локомотив, но винаги в домакински мачове. Никога не съм гостувал на „Лаута“. Не знам какво ще бъде чувството.

С треньора на Локо (Пд) Христо Колев сте добри приятели. Играли сте заедно. Отличните ви взаимоотношения биха ли смекчили разочарованието от евентуална загуба на точки?
- Ако загубим две или три точки ще бъдем разочаровани. Винаги съм казвал – уважавам всеки отбор. Респакт към всеки. Но в Пловдив срещу Локомотив излизаме, за да спечелим. Ще се радвам, ако успеем. Имат доста добър отбор. Имат 7-8 футболисти, които могат да играят във всеки отбор в „А“ група. Викат им старци – разбойници, но това са момчета с доста качества и много опит. Могат да победят всеки един отбор в България. Локомотив е в период на силна игра и добри резултати.