Урош Голубович: Звезда има проблеми, Лудогорец е по-готов

Урош Голубович е чуждестранният вра­тар с най-много мачове в „А" група - 204. Той е играл за Спартак (Вн), Локо (Сф), Литекс и Лудогорец и има цели 4 титли на България. Роденият в Белград настоящ футболен мениджър (б.р. - негови клиенти са Боян Йоргачевич и Милан Борян) се съгласи да даде интервю пред „Меридиан Мач" относно предстоящите срещи между Лудогорец и Цървена звезда от третия ква­лификационен кръг на Шампионската лига. Ето какво каза той.

Урош, какви са твоите очаквания от предстоящите срещи между Лудогорец и Цървена звезда?
- Ще бъдат два много здрави мача. А аз като бивш фут­болист на Лудогорец давам предимс­тво на българите. Гледах внимателно срещата с Ла Валета в Белград. И се виж­да, че „звездашите" имат проблеми. Все пак малтийците съз­дадоха 3 чисти по­ложения, отправиха и няколко опасни удара. Но Звезда си е Звезда. Знаете как­ва публика имат. В реванша в Белград очаквам атмосфера­та да бъде невероят­на, което е голям плюс за тях без зна­чение от класата на съперника.

Кой е футболис­тът, който може да причини най-мно­го главоболия на защитата на Лудогорец?
- Според мен това е Александър Катай. Той вкара и в двата мача с Ла Валета и към него има сери­озни оферти. През последните 6 месеца се представя наисти­на добре. Иначе има и други класни игра­чи, но не искам да изпадам в подроб­ности.

Защо в състава на Цървена звезда има толкова много чужденци. В един Партизан се зала­га предимно на местни играчи...
-Това е тяхната политика. Дори и през зимата на „Райко Митич” взеха двама или трима чужденци. В сръбския футбол има отлични талан­ти, но още не са готови за големия футбол. Имам предвид тези, кои­то все още са в сръбското първен­ство. И точно зара­ди това ръководст­вото на Цървена звезда реши да за­лага на повече чужденци, за да постигне своите цели в Европа.

Какво би ка­зал за треньорът на тима Миодраг Божович?
- Той е един страхотен треньор и има сериозна кари­ера в Русия. Водил е Локо Москва, Дина­мо Москва, Ростов, Амкар... Там случай- ни треньори няма. Той винаги е искал да е начело на Цър­вена звезда, защото е бивш футболист на тима. Преди да поеме „звездашите" към него със сигур­ност е имало офер­ти, но просто Божо­вич иска да помогне на отбора. Работи със сърце, парите изобщо не го инте­ресуват. И ето, че се справи още в пър­вия си сезон, като спечели титлата на Сърбия с рекорден брой точки. Спо­ред мен Миодраг Божович е големи­ят коз на Цървена звезда в битките с Лудогорец.

А кой е голе­мият плюс на Лу­догорец?
- Според мен то­ва е голямата класа и сработеността на отбора на Георги Дерменджиев. Цър­вена звезда има 4 или 5 нови футбо­листи и просто не им стигна времето, за да се сработят. Точно заради това смятам, че Лудого­рец има предимство в тези два мача, кои­то със сигурност ще бъдат много интересни и непредвиди­ми.

Какво е мнени­ето на сръбските медии за отбора на Лудогорец?
- В Сърбия много уважават Лудого­рец. Все пак в две поредни години „ор­лите" отстраниха другия голям отбор в страната - Парти­зан. А сега на пътя им е Цървена звез­да. Всичко това се дължи на отличната организация в клу­ба, на правилната селекционна поли­тика, на точните ре­шения.