Вандерсон: Искаме това, което никой в България не е правил преди нас

Снимка: ludogorec.net (архив)
Вандерсон за кратко време се превърна от джокера на Лудогорец в основен играч за шампионите. Той все още се помни с онзи гол срещу Стяуа в последните секунди, който прати мача в продължения, а след тях „орлите” се класираха за първи път в групите на Шампионска лига. През тази кампания вкара хеттрик на реванша с Цървена звезда в Белград, като отново се превърна в спасител за разградчани. Ето какво каза Вандерсон за сайта на УЕФА преди втория мач на отбора в най-силния турнир в Европа.

След една годи­на отсъствие от групите на Шампи­онската лига какво удовлетворение изпитахте при от­страняването на Виктория Пилзен в плейофи­те?
- Много сме щастливи, защото работихме цяла година за тази цел. Преди 12 месеца не успяхме да пробием в турнира, но за щастие този сезон отново сме в групите на най-силния тур­нир.

Вкарахте някол­ко решителни гола в квалификациите. Защо сте в толкова добра форма, спо­ред вас?
- Защото тренира­ме много и сме изцяло отдадени на целите на тима. Мисля, че отборът ни се намира наисти­на в отлична форма в момента, което ни помага да вкарваме много голове.

Какво мислите за мача и резултата срещу Базел?
- Беше много те­жък мач, изстиска всичките ни сили. Ние обаче играхме много добре, въпре­ки че гостувахме. Мисля, че заслужа­вахме победата, при положение, че во­дихме до 80-ата ми­нута. Но равенството също не е лош резултат - ние бяхме гости, а Базел е много си­лен отбор.

Сънародникът ви Кафу вкара впе­чатляващ гол в де­бюта си в Шампионската лига. Как­во мислите за по­падението му и за представянето му дотук?
- Той е страхотен мой приятел, на те­рена и извън него. Наистина се разби­раме чудесно по­между си. Голът му беше фантастичен! Но това е нормално за Кафу, той винаги вкарва красиви голо­ве и аз съм много щастлив за него.

Следващият ви мач в Лигата е сре­щу ПСЖ. Какво е мнението ви за френския шампи­он?
- Всеки знае, че ПСЖ е страхотен от­бор, пълен с бразил­ци. Преди мача оба­че не мога да говоря много за него, защо­то всеки двубой е различен. Сигурен съм, че ще ни бъде много трудно, но на­шият отбор се чувст­ва уверен в силите си.

ПСЖ разполага със страхотни бра­зилци, като Маркиньос, Ти а го Силва, Максуел и Лукас Моура. Вълнувате ли се, че се се изп­равите срещу тези футболисти?
- Щастлив съм. Много се радвам, че мога да играя срещу толкова добри бра­зилци в Европа. Ве­че веднъж съм имал възможност да се изправя срещу Лукас Моура, когато той беше в Сао Пауло, така че съм наистина дово­лен от този шанс.

Радвате ли се, че играете на „Ва­сил Левски" и как­во прави мачовете там вълнуващи?
- Имали сме много специални моменти и сме изпитали голя­ма радост на този стадион. Първата ни победа в Шампионс­ката лига беше на „Васил Левски". Мис­ля, че отборът ни се чувства на това мяс­то като у дома си. Освен това наистина е много добър стади­он с отличен терен.

Преди два сезо­на Лудогорец из­глеждаше конку­рентоспособен в много трудна група в Шампионската лига. Колко ви по­мага опитът от това участие за сегаш­ните ви мачове?
- Помага ни много. Има много играчи в тима, които играят в Шампионската лига за първи път, но някои от нас са в гру­пите на турнира за втори път. Мисля, че при дебюта ни беше много трудно, защото всичко беше ново за нас. Сега опитът определено ни пома­га много.

Има твърде мно­го бразилци в отбо­ра на Лудогорец. Какво е разбира­телството между вас - събирате ли се, говорите ли португалски, запа­зихте ли бразилс­ките си навици?
- На практика всяка вечер всички бразилци сме заедно. Освен, че тренира­ме ежедневно, ние постоянно сме заед­но и се събираме за­дължително за обед или вечеря. Приятел­ството между бразилците в Разград е много силно.

Колко различен е животът в Бълга­рия от този в Бра­зилия и трудно ли е да си толкова да­леч от дома си?
- Да, трудно е, но става малко по-лес­но с наличието на толкова бразилци в отбора. Това ни кара да се чувстваме като у дома си. В начало­то обаче наистина ми бе трудно, всичко беше различно. Благодарение на Господ, сега нещата са доб­ре.

Докъде стигат амбициите на Лудо­горец в евротурнирите този сезон?
- Нашият отбор ис­ка да постигне това, което никой в Бълга­рия не е правил пре­ди нас. Искаме да се борим за всяка точ­ка и да се класира­ме за следващата фаза. Трябва да мис­лим по този начин. Имаме само пози­тивни мисли и нагла­си за Шампионската лига.