Антон Генов: В Загреб се игра до гол

Бившият рефер Антон Генов коментира пред "7 дни спорт" ситуациите от двубоя между Динамо Загреб и Лудогорец.

- При положението, в което Марселиньо бе изгонен, се вижда, че има контакт между състезателите. Този контакт може да не е достатъчен да се отсъди дузпа в полза на Лудогорец, но и в никакъв случай не дава право на съдията да покаже жълт картон за симулация на играча, тъй като той не симулира.

Щом има контакт, това означава, че няма симулация. Въпросът е колко е силен контактът. Ако съдията прецени, че не е достатъчно силен за наказателен удар, трябва да остави играта да продължи - примерно топката излиза в аут или вратарят я хваща. За мен в случая бе правилно играта да продължи, тъй като има контакт - каза още бившия рефер.

Антон Генов коментира и ситуацията, при която тежко пострада опорният халф на Лудогорец Светослав Дяков.

- Един по-опитен съдия от това момче от Германия, което отскоро е международен съдия, щеше да процедира по друг начин. Явно е, че има нарушение. Реферът трябва да отиде при състезателя и задължително да види за какво става въпрос. Когато разбере, че контузията е сериозна, той спокойно може да промени решението си и да покаже директен червен картон. Също така е правилно да не показва веднага какъвто и да е картон, а да се консултира и с лекаря, тъй като играта и без това е спряна. Чак след това реферът може да покаже картон. Според мен Самир трябваше да получи директен червен картон. Такива положения и други подобни от Шампионската лига и Лига Европа се дават за пример на съдиите по време на семинарите. Такава игра трябва да се наказва, тъй като това е неспортсменско поведение. Умишлената игра с лакът се наказва с червен картон - каза още Генов.

Накрая бившият рефер коментира и удълженото продължение на мача, в което падна победният гол за Динамо.

-Тук съдията преценява. Най-верен е часовникът на главния рефер. Само той може да прецени кога да свърши мачът. Дал е 5 минути продължение и е вярно, че имаше много лежане от страна на Лудогорец и накъсване на играта. Това е право на съдията. Той би могъл да удължи добавеното време с една или две минути, но три вече са повече. Аз имах чувството, че се играе до гол. Съдията от Германия не може да убеди обикновените зрители, че наистина мачът не се игра до гол - все пак веднага след попадението на Динамо той свири край! Така че няма как да сме убедени, че мачът не се игра до гол - завърши Антон Генов.