Петев: Имахме сили да играем в групите на ШЛ

Няколко дни след от­падането на Лудогорец от Шампионската лига треньорът на тима Ивайло Петев разказа пред "7 дни спорт" как се чувства, какво е настроението в тима и какви са плановете на разградчани за новия сезон.

- Как се чувствате няколко дни след мача с Динамо?
- Чувствам се добре, гледах да си почина след мача. Чест­но да си кажа обаче, емоциите няма как напъл­но да са отминали. Сами видяхте по какъв драматичен начин отпаднахме от Динамо. Жалко е, че подобно нещо се случи точно на нас, но вече няма как да върнем времето назад.

- Как оценявате дебюта си в европей­ските турнири?
- Мисля, че играхме много добре, на едно високо ниво. Даже мога да кажа, че се представи­хме по-силно, отколкото обичайно играем в пър­венството. Съумяхме да надиграем и в двата мача един много качествен състав като Динамо Загреб. Жалко е, че отпаднахме. Моето мнение е, че този отбор беше готов да играе в групите на Шампионска­та лига. Може би някол­ко секунди ни разделиха от това да продължим напред. Естествено не искам по никакъв начин да подценявам тима на Шериф Тираспол, който щеше да бъде следващият ни противник. Смятам, че ние бяхме готови да стигнем далеч и вие видя­хте в двете срещи, че се представихме на много високо ниво.

- Какво не стигна на Лудогорец освен някол­ко секунди и в двата мача?
- Не стигна и голяма доза шанс. Според мен това ни спря и ни попречи да отстраним Динамо. Без да звучи като оправдание, искам да кажа, че и в двата мача съдиите повлияха на резултата, това е мое мнение.

- В България често има оплаквания от съ­диите, а сега и в Европа се случва същото.
- Смятам, че в Бълга­рия няма съдия, който да свири като този (бел. ред. Феликс Цвайер) в Загреб. В Разград също имаме забележки към чеха Радек Прихода, но това в Хърватия беше безобразие, осо­бено случилото се през втората част. Ако наш съдия свири по този начин в "А" група, сигурно ще сме готови да го разпънем на кръст. Нямам обяснение и не мога да разбера как се случи. Жалко е, че съдии, които са в Шампионската лига, се представят по този начин.

- Връщате ли се към този мач в Загреб?
- И да се връщам по-назад и по-назад, няма какво да променя. Пред мен и отбора стои една цел, а тя е максимално бързо да се отърсим от това, което случи, и да продължим това, което сме започнали. Пред нас остава първен­ството и ние трябва да защитаваме онова, което спечелихме през миналата година.

- Отчитате ли някакви ваши грешки в двете срещи?
- Може би и ние имаме грешки, няма как. Безгрешни хора на този свят няма, сигурно и ние сме сбър­кали някъде. Въпросът е да си взе­мем поука от тях и да не ги до­пускаме занапред, защото особено в турнир като Шампионската лига всяка грешка се наказва, и то доста тежко.

- Може ли да има пси­хологически спад или липса на самочувствие при футболистите?
- Не бих казал, че може да се говори за липса на самочувствие. При тях със сигурност ще има го­ляма доза разочарование от това, което стана. Увереноста, с която подходиха в двата мача, и това, че не постигнахме целите си, определено ще пострада. Нормално е според мен да има разочарование у нас в момента. Загубите са част от футбола и ние трябва да се стремим да гледаме напред, няма как да вър­нем времето назад. Трябва да бъдем още по-добри в първенството и да продъл­жим да побеждаваме.

- През миналия сезон имахте една криза, ко­гато загубихте 3 пъти поред, как излязохте от нея?
- Аз не искам да ко­ментирам чак толкова подробно какво сме си говорили в съблекалнята при загубите от Славия, Локомотив Пд и Черно море. Важното е, че има ефект и сме успели да го преодолеем. Кризи има във всеки един отбор -това е ясно на всеки човек. И в Милан, и в Барселона, и в Байерн Мюнхен се случват такива неща. Футболистите не са роботи , а хора. Ние имахме криза в резултатите, но не и в играта, това е нещо важно и трябва да се отчете. То ми даде още по-голяма увереност да вярвам в момчетата и да им пре­дам, че един загубен мач не решава нищо. За наша радост успяхме.

- Ще се наруши ли под­готовката по някакъв начин след отпадането от Европа?
- При всички положения е по-различно, тъй като няма да имаме официал­ни мачове. Ще търсим да изиграем най-малко 2 контролни срещи, в които ще гледаме да запазим този игрови ритъм. След това ще се концентрираме към първия шампионатен мач, който е гостуване на Черно море.

- След провала с Паулиньо ще търсите ли нов нападател?
- Да, не сме се отказали да търсим играчи за тази позиция. Аз и преди казах, че този нападател трябва да отговаря на определени критерии. Когато попад­нем на точния човек, ще го вземем веднага. Не искам да се връщам толкова на Паулиньо, но съжалявам, че този трансфер про­падна.

- Какви са очаквания­та ви за първенството?
- Надявам се това пър­венство да е по-оспорвано от миналогодишното, да има повече истински дербита, да идват повече хора на стадионите, все пак футболът е за тях и те трябва да изпитват някак­во удоволствие от него. По мое мнение тази година шампионатът ще е много по-интересен и непредсказуем, искре­но се надявам да е така. До някаква степен това може да се дължи и на факта, че няма да имаме отбори в Европа. Всеки ще се концентрира върху представянето си в пър­венството. Сигурен съм, че всеки е взел мерки със справянето на два фронта, но за съжаление останахме без представители в евротурнирите.

- Може ли да се говори за криза в българския футбол?
- Аз мога да коментирам представянето на Лудого­рец. Не искам да коменти­рам Левски, ЦСКА и Локо Пд, първо, не е коректно. Мога да кажа, че нашият отбор игра на много добро ниво, по нищо не отстъп­ваше на гранд като Динамо и беше на крачка да го отстрани.

- Заговори се, че Дина­мо ви е харесал, ласкае ли ви това?
- Да, нормално е. Все пак Динамо е доста голям от­бор, но не искам да комен­тирам тази тема. Аз съм треньор на Лудогорец.