Лудогорец в града на Тато: Бадем, довърши Левски!

Часът е 15,30 – половин час преди следобедната тренировка на Лудогорец. Във фоайето на хотел „RIU Правец“ кротко стоят Емил Гъргоров и Иван Стоянов. Двамата разпалено си говорят. Иван обяснява на Бадема как сме можели да бием чехите в Прага преди няколко дни. По нищо обаче не можеш да разбереш, че на лагер в хотела е шампионът на България. Няма суетня, няма стълпотворение, само група французи се регистрира на рецепцията.

Минути по-късно във фоайето слиза Иван Йовановски – кондиционният треньор. В ЦСКА беше известен като Ванката с кривите топки заради революционните методи, които въведе. При шампионите обаче е известен само като Ванката или Македонеца. Иван посреща всеки с усмивка, но се ядоса. „Кофти, че се паднахме с ЦСКА, не ми се искаше“, обяснява Иван за бившия си отбор. „Нищо, ще бият в събота на дербито и се откъсваме напред. Могат да ни направят услуга“, допълва треньорът.
Малко след това фоайето вече се изпълва от момчета със зелени екипи и сиви анцузи. Ясно, шампионите се подготвят за тренировката си. Играчите слизат под строй, без някой да ги подканя. Всички се строяват и кротко чакат. Някои си говорят, други играят на мобилните си телефони.

Редa нарушава единствено Александър Барт

Железният защитник шляпа нещо ту на български, ту на френски и обикаля с Диди Гуела. Двамата постоянно се смеят, а Алекс се закача със съотборниците си. Подхваща Митчел Бургзорг и започва да му рита бутонките из коридора. След това обаче се нахвърля на младежкия национал Георги Костадинов и му се качва на врата. После се кротва. В хотела е влязъл Светослав Дяков. Националът получи повече почивка и току-що пристига в Правец. Барт веднага го хваща и започват да си говорят за мача на България с Чехия и как сме изтървали Петър Чех и компания.
В лобито го няма само Любомир Гулдан. Словакът използва последните минути преди тренировката, стои на терасата в хотелската си стая. Семейството му е дошло да го види, след като в последните 10 дни е бил на лагер с националния отбор. Сега очарователната блондинка Михаела и малкият Макси са при Любо, за да го видят за кратко.
10 минути по-късно цялата група е привикана от домакина Мич, който приканва всички да се качват на автобуса – време е за тренировка. Няма го само един човек, най-важния – Ивайло Петев. В хотела няма и помен от главния мениджър на шампионите. Той обаче отдавна е на тренировъчното игрище заедно с асистента си Георги Дерменджиев. Говорят си нещо и чакат играчите, като през това време търпеливо редят конуси, изкуствени стени и други пособия за тренировката. Точно в 16,05 шампионите започват да загряват. Отстрани са само националите Светльо Дяков и Данчо Минев. Те ще се готвят отделно, след като играха за България. Капитанът Емил Гъргоров също е отделен, но той прави обиколки с Иван Йовановски. Бадема още лекува контузия, но лекарят на тима д-р Великов е категоричен „Ще играе във Враца. Пазим го, да не се натоварва много“.

Времето си минава, а играчите се готвят под топлото октомврийско слънце. Всичко се прави под строй, няма скатавки. „Ако някой не се движи, го пращам да тича до ей тази врата“, заканва се Жоро Дерменджиев и всеки изпълнява командите. Заради тримата, които ги няма, треньорите включват в играта Иван Йовановски.

Ванката, който демонстрира голямо желание и гори в играта. Пуснали са го в отбор с Миро Иванов, Мишо Александров, Диди Гуела, Барт и Кайсара. Другите на няколко пъти го извеждат и Ванката бележи. Майтапят се, че трябва да го картотекират, може да замести Бадема.
Капитанът пък е отстрани. Бадема прави специални упражнения на долното игрище, за да се види колко може да се натовари. След 20 минути тичане капитанът се връща и започва да прави стречинг. Публиката отстрани обаче му подвиква „Емо, пази се за Левски, не играй с Враца. Мушни им два на сините. В събота ЦСКА прави хикс и ви дава титлата“, обясняват му отстрани. Бадема обаче дипломатично обяснява, че има много мачове.
Накрая капитанът сяда отстрани с Минев и Дяков и тримата гледат тренировката. В това време отборът прави заучени положения – дрибъл, финт и удар, а Чворович и Аргилашки се опитват да спасяват. Седящите наблизо пенсионери обаче са пленени от Марселиньо. Бразилецът е във вихъра си и не спира да бележи. На няколко пъти обаче скромната публика го бърка с Кишада и Гуела. Чудят се кой от тримата аджеба е Марселиньо. Накрая решават, че е именно играча с №84. Хрумва им обаче, че Диди Гуела е бек. "Гледах го с Рапид, казвам ти, че е бек. Много силно играе", изказва се първият. Той обаче бързо е поправен от друг от зяпачите "Не бе, това е оня, дето дойде от Динамо, играл е с Дрогба".

Малко по-късно Петев праща 6 човека да центрират, а нападателите пробват да бележат. След няколко лоши центрирания на Шоко, Бадема се провиква „Върни я на Деко“. Бразилецът прави именно това и я дава на Миро Иванов като по конец. Следва обаче много неточен шут на Деко, който праща топката високо над вратата. Бадема е в екстаз и заедно с Дяков и Минев избухват в аплодисменти. „Абе, Деко, стой си тука. Ще говоря с шефовете да ти предложат доживотен договор и да не мърдаш. Ако ме срещнеш някъде, не трябва да излизаш на терена“, гъбарка се Бадема. „Ей, ако искаш да знаеш, това ми е първият пропуск за днес. Айде, като си толкова отворен, да те пробвам или пак ще симулираш контузия“, не му остава длъжен и Деко.

Така улисани в закачки, двамата не разбират кога тренировката е приключила. Шампионите се товарят на автобуса и потеглят обратно към хотела в Правец. Настроението обаче е същото. Бургзорг обяснява нещо на Гуела и Барт. Зад него в един глас се провикват Кайсара и Костадинов „Спагети (шегуват се заради прическата), изпей ни някоя от твоите песни за изпът“, грабват го двамата. Холандецът обаче има готов отговор за всичко „Ще ви пея в неделя, като вкарам на Ботев Враца и ги бием. Не се бъзикайте с мене“, намигва им Бургзорг. Ще видим, ей го мачът с Ботев дойде.

Симеон Кичуков, 7 дни спорт