Директорът на МБАЛ "Надежда": Горди сме, че Лудогорец ни подкрепя

Снимка: bTV
Директорът на МБАЛ "Надежда" д-р Георги Стаменов в момента работи в тясно сътрудничество с Лудогорец. Лекарят и неговата клиника ще получат 20% от приходите от билетите за мача с Динамо Загреб за Неонатологичното отделение. Пред "7 дни спорт" д-р Стаменов хвърли светлина върху инициативата и разкри, че е фен на Лудогорец.

- Д-р Стаменов, разкажете нещо повече за съвместната инициатива с Лудогорец?

- Искам да благодаря на г-н Кирил Домусчиев, защото тази инициатива започна точно от него. Веднъж стана въпрос, че ние искаме да създадем едно от най-добрите отделения като апаратура и специалисти в Европа по неонатология. Чисто негова беше идеята да го направим. Аз съм щастлив като фен на Лудогорец, че нещата бяха прегърнати от целия отбор и всички в клуба. Много други хора се запалиха и започнаха да помагат, провокирани от тази идея на Лудогорец. Аз вярвам в чистотата на тази инициатива, защото според мен има нужда от такива отделения. Горд съм, че именно клуб като Лудогорец е наш спонсор и ни обърна внимание.

- Какви са нуждите на отделението в момента?

- Ние имаме кувьози към момента, но се нуждаем от допълнителни апарати за обдишване, кардиологични апарати и др. Нашите специалисти са изготвили списък с това, от какво се нуждаем. Средствата, които постъпят, ще бъдат използвани по най-правилния начин. Съвсем скоро ще можем да покажем и новата ни апаратура.

- Колко сериозен е проблемът с недоносените деца?

- В интерес на истината няма чак такъв бум на недоносени деца. Ние обаче трябва да се борим за всяко едно дете. Занимаваме се и с малко по-специфична бременност - деца от ин витро, близнаци. Нашата идея и тази, по която се запалиха г-н Домусчиев и съпругата му Кремена, всъщност е, че искаме да се борим за всяко едно дете. Дори най-малките бебета, които са по 500-600 грама, да имат шанс да бъдат прегърнати от своите родители. В България се работи много активно по този въпрос, не само в нашата болница.

- Получавате ли нужната подкрепа от държавата?

- Според мен държавата прави каквото може. Даже наскоро стана на въпрос, че ни липсва линейка за транспортирането до централните клиники. Лично министърът на здравеопазването се ангажира с купуването на линейката. Аз мисля, че такива човечни каузи като тази трябва да бъдат подкрепени от възможно най-много хора.

- Споменахте, че сте фен на Лудогорец, ще бъдете ли на стадиона?

- Почти няма мач в София на Лудогорец, който да пропускам. Даже ходя и на мачове в другите градове, когато имам възможност, разбира се. Приканвам всички хора да дойдат на стадиона и да подкрепят момчетата. Това, което прави клубът, не е само за каузата на недоносените бебета, но и за цяла България. В днешно време, това което най-много ни липсва, е самочувствие, а този отбор ни кара да се чувстваме горди, че сме българи. Вярвам, че ще стане хубав мач и Лудогорец ще продължи напред.

Вестник "7 дни спорт"

Още по темата