Роман Безяк - от дърводелец до шлифован диамант

Снимка: LAP.bg
Футболът невинаги е логична игра, но много често награждава тези хора, които са трудолюбиви и показват постоянство. Точно такъв е случаят на Роман Безяк. В момента словенският нападател на Лудогорец е на гребена на вълната, но само заради своята упоритост. Деветката на шампионите завърши есента като голмайстор на група В на Лига Европа с 4 попадения, вкара и 10 в "А" група, въобще изпрати една отлична година. Така че сега не е никак нелогично, че към него има огромен интерес от клубове от Западна Европа.

Може би Роман Безяк е и футболистът, който претърпя най-голяма метаморфоза в последните 12 месеца. Той пристигна през лятото на 2012 г., точно след като тимът беше отпаднал от Динамо Загреб в Шампионската лига. В първите си месеци не получи много шансове, но в редките такива не впечатли. Платената сума за него от 200 хил. евро изглеждаше като грандиозна грешка, но в крайна сметка Безяк успя да обърне мнението на хората на 180 градуса. Нужно е да се отбележи, че за разлика от масата футболисти словенецът никога няма да бъде чут да мрънка или да се оплаква, ако остане резерва или пък дори не е в групата. Даже напротив, започва да работи двойно по-здраво. Ето че сега, месеци по-късно, резултатът е налице. Безяк сам си заслужи да бъде на топа на устата с прекрасните си изяви. Заради футболните си качества Роман вдигна цената си 7,5 пъти, откакто е в Разград

Нападателят бързо се превърна от "дърводелец", както много хора го определяха, до шлифован диамант. Големият принос е колкото негов, толкова и на съотборниците му. Да, поставяйки го до играчи като Марселиньо, Мисиджан, Александров и т.н., Роман най-вероятно не е нито най-завършеният, нито най-техничният. Но пък притежава нещо друго - голово докосване, което го отличава от масата. Едва ли може да се каже, че играч, който има над 60 гола в мъжкия футбол само на 24 години, е случаен. Просто покрай останалите в Разград Безяк също много вдигна нивото си. А и изглежда, че таванът на възможностите му още не е достигнат. Докога ще продължи развитието му и дали то е свързано с Разград, предстои да видим.

Вестник "7 дни спорт"

Още по темата