Лудогорец пренаписа историята и издуха поредните рекорди

Снимка: ludogorets.com
Нещо невероятно се случи в сряда вечер в Делиормана! Лудогорец завоюва предсрочно третата си поредна титла в България и се хвърли да празнува. Минималният успех над Локомотив Пд короняса предсрочно разградчани, които затвърдиха хегемонията си по българските терени. Амбициозният проект на Кирил Домусчиев, който започна само преди няколко години, вече се изкачи трайно на върха и изглежда, че няма намерение да го сдава доброволно. Лудогорец издуха рекордите в "А" група, след като се превърна в първия отбор, завършвал само на първо място във всяка година, в която е бил в елита. Изглежда, че в последните 3 сезона разградският тим е абониран за първата позиция.

Колко значимо обаче е постижението на Лудогорец. На пръв поглед тимът не изглеждаше чак толкова сигурен шампион в началото на сезона. Двете поредни титли дадоха добра основа, но в никакъв случай не значеха автоматично и трета. Най-вече заради променения формат в първенството, по-големия брой дербита, а и проблемите в началото. Лудогорец обаче се справи гросмайсторски с всичко това. При това го стори в ожесточена конкуренция. Още преди началото на сезона Левски беше очертан като основен конкурент, най-вече не заради спортно-техническите си качества, а вековният юбилей, чакан като нещо животрептящо за сините. От другата страна беше многомилионният проект „Ботев Пд”. Съставът на Станимир Стоилов наистина се оказа сериозна хапка за лидерите, но пък се видя, че пловдивчани още не са готови за нещо по-значимо от това да объркват плановете на другите. Противно на логиката се оказа, че най-сериозни конкуренти на Лудогорец бяха най-отписваните отбори през лятото - ЦСКА и Литекс.

Куриозното е, че до последно не се знаеше дали червени и оранжеви няма да се обединят, а те взеха, че завършиха в тройката. Литекс дълго време беше най-сериозната опозиция на разградчани. Ловешкият клуб впрегна всички сили на терена и извън него, за да се намеси в битката за титлата и съвсем доскоро беше там. В крайна сметка ограниченият потенциал на оранжевите си каза думата и те издишаха. ЦСКА пък се намеси в битката благодарение на безкрайно опитния си състав и доброто представяне в дербитата. Червените разчитаха на силната домакинска форма, а показателно е, че единственият тим, надиграл армейците на техен терен, е Лудогорец.

Разградчани обаче не само че отвяха конкуренцията на родната сцена, но украсиха прекрасния си сезон с феноменално представяне в Европа. Стигането до 1/8-финал в Лига Европа, 9-те победи и пълният до краен предел "Васил Левски" безспорно са нещо, което легитимира трайно Лудогорец като отбор №1 в България в момента.

А когато цифрите говорят, то и боговете мълчат. Лудогорец не само че показа най-голямо постоянство, но се прояви и като доминант. Тимът записа абсолютно идентични цифри като домакин и гост, вкара най-много голове и същевременно допусна най-малко в собствената си врата. Разградчани престояха най-дълго на върха в класирането и все още са с шанс за дубъл - титла и купа.

Определено няма да е незаслужено да кажем, че Лудогорец е шампионът на шампионите.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"

Още по темата