Рекордите на Лудогорец

Снимка: lap.bg
Най-дълго време начело
Лудогорец ще завърши сезона с върхово постижение в "А" група. Разградчани, които си осигуриха предсрочно титлата, ще посрещнат Черно море след 10 дни като първенец общо за 33-и кръг от началото на сезона. Отборът окупира върха след 5-ия кръг, но го сдаде за няколко на Литекс. От 8-ия кръг досега разградчани постоянно бяха на първото място, като в един определен период го деляха с Литекс, но имаха мач по-малко.

Най-много мачове в един сезон
Лудогорец е българският отбор с най-много мачове за един сезон. През настоящата кампания увеличеният брой на двубоите в "А" група спомогна за това, заради разделянето на две седмици. Лудогорец изигра 26 срещи в редовния сезон, до момента записа 10 в плейофите, но до края остават и мачовете с Левски и Черно море. В европейските турнири разградчани записаха 16 мача, както и 1 за Суперкупата на България. Досега бяха изиграни 8 срещи от Купата на България, а двубоят с Ботев предстои след няколко дни. Така срещата с Черно море на 18 май ще бъде под номер 64 за Стойчо Стоев и компания.

Най-много сухи мрежи
Лудогорец записа най-много сухи мрежи през сезона. От всичките 64 срещи разградчани имат 33 двубоя, в които не са допускали гол. Владислав Стоянов има записани 26 мача без допуснат гол в своята врата, докато вторият страж на шампионите Иван Чворович е с 8 сухи мрежи. Това е така, защото в срещата с Ботев Пд през есента (0:0) Чворович замени Стоянов, който се контузи. В същото време Владислав Стоянов беше избран за най-добър вратар в групите на Лига Европа. 5 сухи мрежи в турнира спомогнаха Стоянов да бъде №1.

Най-много точки в един сезон
Лудогорец все още не е записал този рекорд, но има огромен шанс да го направи. В последните години с най-голям точков актив от шампионите завърши ЦСКА. През сезон 2004/05 червените имаха 79 точки. 2 кръга преди края Лудогорец има записани срещу името си 78 пункта. В случай, че победят поне един от Левски или Черно море, разградчани ще са на първо място и по този показател.

Най-много победи в Европа
Лудогорец стана българският отбор с най-много победи в европейските клубни турнири в един сезон. Разградчани, които изиграха общо 16 срещи в Шампионската лига и Лига Европа, победиха в 9 от тях (Слован, Партизан-2, ПСВ-2, Динамо Загреб-2, Черноморец и Лацио). В същото време Стойчо Стоев стана треньорът с най-много победи. Той изпревари Станимир Стоилов в тази класация.

Вестник "7 дни спорт"

Още по темата